Hajhullás okai férfiaknál

A férfiaknál a leggyakoribb hajhullást kiváltó tényező az öröklődés/genetika (hivatalos nevén: androgenetic alopecia). A genetikai típusú kopaszodás esetében meghatározott minta/forma alakul ki, ezért egyszerű diagnosztizálni (megállapítani), hogy mi okozza a hajhullást.

  1. a homlokrész két oldalán tolódik hátra a hajvonal
  2. a fejtetőn ritkul meg a hajzat
  3. végső stádium: már csak oldalt és hátul marad haj; patkóforma alakul ki.

A Norwood skála megmutatja, hogy milyen szinten állunk jelenleg; mit hozhat a jövő. (Támpontot adhat hajátültetés esetén is.)

Norwood skála

Hormonok

A genetika önmagában sosem elegendő ahhoz, hogy kialakuljon a végleges hajhullás, a kopaszodás. Ugyanolyan fontos a szerepe a hormonoknak. (Érdekesség: pl. a kasztrált férfiak hiába rendelkeznek kopaszodásra hajlamosító génekkel, a megfelelő hormontermelés hiányában a hajkorona megmarad.) A legfontosabb férfi hormon a tesztoszteron - ami a herékben és kis mennyiségben a mellékvesékben termelődik - és más ezzel összefüggésben álló hormonok felelősek a férfias jegyek kialakulásáért.

Pubertáskorban megindul a herék tesztoszteron termelése, ami persze egyidejűleg a DHT megjelenését is eredményezi. Hatásuk ebben az időszakban sokrétűen megmutatkozik - mint pl. arc és testszőrzet kifejlődése, a hang mélyülése, növekedő izomtömeg, libidó stb. Amennyiben a hajszálakhoz a DHT-n kívül, egy kevésbé szerencsés genetika is párosul, csak az időben elkezdett és helyesen megválasztott kezelés segíthet a vágyott hajmennyiség megtartásában.

A DHT-nak kettős hatása van a szőrtüszőkre: míg a hajszálakra pusztító hatást gyakorol, addig ugyanennek a hormonnak köszönhetően erősödik a szakáll, orr, fül, és egyéb testrész szőrzete. Tarkótájékon, és a fej két oldalán azért maradnak meg a hajszálak, mert immunisak a DHT romboló hatásaira, így nem is fog kihullani (ezt a genetikai sajátosságot használják ki a hajátültetés területén).

Hajhullás okai nemtől függetlenül

Hajhullás kezelése