Hajhullás okai nőknél

 A női hajhullás kiváltó okainak feltárása nehezebb és bonyolultabb feladat, mint a férfiak esetében. Számos tényezőt kell figyelembe venni, hogy megtaláljuk a probléma gyökerét. Tisztázni kell azt is, hogy öröklött genetikai hajlam áll-e a hajhullás hátterében.
Öröklött hajhullás

A nők genetikai kopaszodása különbözik a férfiakétól. A nőknél rendszerint egyenletesen ritkul a hajállomány a fejtető teljes területén, de a hajvonal megmarad. Kivételek természetesen mindkét nem esetében vannak.
A Ludvig skála támpontot ad abban, hogy jelenleg hol tartunk, és milyen kilátásaink vannak a jövőre nézve abban az esetben, ha nem kezeljük a problémát.

Ludvig skála

Hormonok

A nők szervezete is termel androgén (férfi) hormonokat, csak jóval kisebb mértékben. Az androgének a nők esetében a mellékvesékben és a petefészekben termelődnek.
A kopaszodó területen nagyobb az 5-alfa reduktáz enzim aktivitás, az androgén receptorok száma, és ennek köszönhetően a DHT szint is. Ugyanakkor, a nőknél jelentős ezen a területen az aromatáz enzim jelenléte is, amely gátolja a DHT-vá alakulást, és aminek mennyisége elől, a hajvonalnál a legjelentősebb.
A női szervezetben viszont van még egy fegyver a hajhullás ellen, ez pedig a progeszteron és az ösztrogén, melyek nem engedik az androgéneknek, hogy a hajszálakra negatív hatást gyakoroljanak. Előfordulhat viszont, hogy a normál érték felett van a tesztoszteron szint, vagy alacsony a női hormonok szintje, ami már elegendő ahhoz, hogy - öröklött hajlam esetén - meginduljon a kopaszodás.

Életkor

A nők szervezete, mint azt már korábban említettük, a női nemi hormonoknak (progeszteron és az ösztrogén) köszönhetően védettséget élvez a genetikai hajhullással szemben. Egészen egy bizonyos pontig.

Menopausa

A nők esetében a változó kor átlagosan 45-55 év körül következik be. Ez a tény a hormontermelésre is kihat. Eddig a pontig a progeszteron és az ösztrogén stabil védőbástya volt a hajhullás elleni küzdelemben, de a klimax közeledtével drasztikusan csökken a szintjük. Felborul az egyensúly és megnő a tesztoszteron DHT-vá alakulásának aránya. A magasabb DHT szint önmagában még nem jelent egyértelműen problémát, de egy öröklött genetikai hajlammal párosítva, már aggodalomra adhat okot.
Öröklődés esetén általában a menopausa után tapasztalható a hajritkulás/vékonyodás.
A genetikai kopaszodást számos tényező befolyásolja, amelynek egyelőre csak néhány eleme ismert. Ezért van, hogy a megoldások is – egyelőre - főleg a DHT képződésének csökkentésére irányulnak, mivel ezen a területen szép eredmények születnek. A genetikai hajhullás okainak pontos okait még folyamatosan kutatják, ezért jelenleg a kezelési módszerek behatároltak.

Nem minden hajhullás genetikai eredetű. A variációk száma igen nagy. Rendszerint érdemes először a szervezetünk pszichés és fizikai egészségének vizsgálatával kezdeni az okok feltárását.

Terhesség

Ebben az időszakban jelentősen megemelkedik a szervezet progeszteron és ösztrogén szintje, ezért az átlagosnál hosszabb ideig tart a hajszálak növekedési szakasza. Szülés után azonban a hormonok szintje visszaáll az eredeti állapotra, így a "túlkoros" hajszálak szinte egyszerre kerülnek az ún. „nyugalmi fázisba”. Ezért a szülést követő 2-3 hónapon belül a nők egy része fokozottabb hajhullást tapasztal, ami akár 1-6 hónapig is eltarthat. Amikor a szervezetben visszaáll a régi hormonális egyensúly, a hajhullás megszűnik.

Fogamzásgátló használata

Azok a nők, akik fogamzásgátló tabletta szedése idején hajhullást tapasztalnak, nagy valószínűséggel örökölték az erre való hajlamot; szervezetük érzékenyebben reagál a hormonális változásokra. Ha megvan a hajlam a női androgenetic alopéciára (tehát a családban előfordult női genetikus kopaszodás), akkor a gyógyszer szedése előtt konzultálni kell szakemberrel. Van, aki a tabletta elhagyásakor - a gyógyszer abbahagyása után 2-3 hónappal - tapasztal fokozottabb hajvesztést, ami 6 hónapig is eltarthat. Ezért is főleg az ösztrogénszint változása a felelős.

Hajhullás okai nemtől függetlenül

Hajhullás kezelése