Hajhullás okai nemtől függetlenül

Stressz okozta hajhullás

A mai rohanó világban folyamatosan nő azoknak a száma, akik túlhajszolt, feszült életvitelt folytatnak. A kiváltó okok nagyon sokfélék, és ezeknek a stresszfaktoroknak az erőssége is eltérő. Minden ember másként reagál a környezetéből érkező ingerekre és különböző dolgok válthatnak ki pszichés megterhelést.
A stressz pl. „előkelő” helyet foglal el a halálozási okok között. A folyamatos, hosszantartó pszichés nyomás legyengíti az immunrendszert, vagy szív és érrendszeri problémákat okoz. Általában a megterhelő periódust követő 2-3 hónap múlva tapasztalhatjuk meg, milyen nyomokat hagyott szervezetünkben az adott szituáció. A haj életciklusa lerövidül, sok hajszál kerül hirtelen telogén (nyugalmi) szakaszba.

ALOPECIA AREATA (foltos kopaszodás): Pontos kiváltó oka ma még ismeretlen, de lehet pl. pszichológiai; helyi fertőzések; hormonális problémák; gyulladás (fog, mandula, stb). Feltehetően egyfajta autoimmun betegség. A gyógyulás egyénenként változó; a spontán gyógyulás 30-40%-os. Akut, rövid idő alatt előrehaladottá váló esetekben először gyulladásos gócokat kell keresni a szervezetben.

ALOPECIA AREATA TOTALIS: amikor az összes haj kihullik.

ALOPECIA AREATA UNIVERSALIS: abban esetben beszélünk róla, ha nem csak a hajas fejbőrről, hanem a test többi részéről is kihullik a szőrzet.

ALOPECIA OPHIASIS: a haj tarkótáji hullását jelenti, mely a fülig húzódik. Ebben az esetben gyakran zavarok lépnek fel a köröm növekedésében is.

SEBORRHOEÁS ALOPECIA: A hím jellegű hormonok túlsúlyba jutnak, ami a faggyúmirigyeket túlzott faggyútermelődésre serkenti. Ez a folyamat vezet a seborrhoea kialakulásához. A seborrhoea fokozott hajváltást, kellemetlen viszkető érzést, gyors hajzsírosodást okoz. A hajhullás a halántékon kétoldalt, ill. a fejtetőn kezdődik. A hajszál elvékonyodik, fénytelenné és tápanyag hiányossá válik.

TELOGEN EFFLUVIUM (diffúz hajhullás): a hajas fejbőr teljes felületén, egyenletesen tapasztalható hajvesztés. A telogen kifejezés arra utal, hogy a növekedő fázisban levő hajszálak bizonyos körülmények hatására elmozdulnak a pihenő fázisba, így ezek 2-3 hónap múlva kihullanak. A kiváltó okok nagyon sokfélék lehetnek: hosszan tartó betegség; pajzsmirigy, vagy egyéb lappangó egészségügyi problémák; pszichés megterhelés; gyógyszerek mellékhatásai; stb. A diffúz hajhullás nem okoz maradandó kopaszságot. Az okok megszűnése/megszüntetése után a probléma megszűnik.

KEMOTERÁPIÁT KISÉRŐ HAJHULLÁS ILL. TELJES KOPASZODÁS:
Rosszindulatú daganatok gyógyszerei, kezelései (kemoterápiás kezelések) gyakran okoznak mellékhatásokat. A rákellenes gyógyszerek többnyire a gyorsan osztódó sejtekre hatnak, gátolva növekedésüket, osztódásukat. Ezekben az esetekben a „programozott pusztítás” nem szelektív, ezért a gyorsan osztódó egészséges sejtek is károsodhatnak. Mivel a hajhagymában levő hámsejtek is a legintenzívebben szaporodó sejtekhez tartoznak, az ilyen fajta kezelések következtében a hajszálak elvékonyodnak és kihullanak. A kezelések abbahagyása után a haj az esetek csaknem 100%-ában újra kinő. (Érdekesség: a hajszálak az eredetinél rendszerint vastagabbak és göndörebbek lesznek; sokszor a haj sűrűbbé is válik, mint volt.)

TRICHOTILLOMÁNIA: Ez a kifejezés, a hajszálak szándékos tépkedését/húzgálását, csavargatását jelenti. A probléma előfordulhat szakáll, szemöldök, szempilla, vagy egyéb testrész szőrzeténél is. Ennek a magatartási formának minden esetben érzelmi háttere van. Pszichés alapú kényszercselekvés. A betegség általában serdülőkorban kezdődik, és rendszeres végzése lassan akár napi rituálévá válhat. Amennyiben nem átmeneti állapotról van szó érdemes pszichológus/szakember segítségét kérni.

TRACTION ALOPECIA: Azok a hajviseletek is hajhullást okozhatnak, amelyek a hajszálak folyamatos, hosszantartó húzásával, feszülésével járnak (pl. a lófarokba fogott haj, mesterséges hajhosszabbítás, vagy az afrofonat). A figyelmeztető jelekre érdemes odafigyelni, mint pl. a viszkető, kipirosodott fejbőr; kopasz foltok, stb. Az állandó feszüléstől az elgyengült hajtüszőnél gyulladás - rosszabb esetben hegesedés - alakulhat ki. Ha időben lépünk, a hajhullás csak átmeneti és a hajszálak pár hónap múlva visszanőnek. A legrosszabb esetben viszont véglegesé válhat az adott területen a hajhiányos állapot, amit csak hajátültetéssel lehet korrigálni.

Fehérjehiányos táplálkozás

pl. a vegetáriánusok egy részénél és azoknál az embereknél fordul elő, akik valamilyen okból szélsőséges táplálkozási szokásokat folytatnak, vagy drasztikus diétát követnek.

Gyógyszerek, betegségek

Bizonyos gyógyszerek és/vagy betegségek is kiválthatnak átmeneti hajhullást az arra érzékeny egyéneknél:

 • szívgyógyszerek
 • antidepresszánsok
 • gyulladáscsökkentők
 • anabolikus szteroidok (felépítő szteroidok, teljesítményfokozó anyagok)
 • vérnyomáscsökkentők
 • koleszterincsökkentők
 • a pajzsmirigy túlműködése, illetve alulműködése egyaránt okozhat hajhullást. (Ennek megállapítása minden esetben orvos feladata, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat és - amennyiben szükséges - megkezdi a gyógykezelést. A megfelelő módszer kiválasztásával és alkalmazásával a hajhullás és annak oka is sikeresen kezelhető.)
 • női hormonproblémák
 • hosszantartó láz
 • véralvadás gátló szerek szedése
 • fogyókúrás gyógyszerek
 • diéta (kevés vitamin bevitel), egyoldalú táplálkozás
 • rossz vérkeringés
 • alacsony vérnyomás
 • vitaminhiány, ill. túladagolás
 • műtétek
 • a fejbőr gombás megbetegedési (elsősorban gyerekeknél fordul elő, ritkán állatokkal foglalkozó felnőtteknél.)

Egyéb tényezők

nem megfelelő kozmetikai szerek/kezelések

Ma már természetes, ha egy nő - vagy férfi - festi a haját. Márkás, jó minőségű alapanyagok használatával és megfelelő alkalmazással ritkán fordulnak elő problémák. Abba az esetben is előfordulhat, hogy a fejbőr és a hajszálak tűrőképessége elfogy, ha valaki gyakran változtat a hajszínén, -viseletén (festés, dauer, hajkiegyenesítés stb.). Ilyenkor a legszembetűnőbb tünet a vékony, töredezett haj. Ha idáig eljutunk, adjunk pihenőt a hajszálainknak és várjuk meg amíg a sérült rész lenő.

Hajhullás okai férfiaknál

Hajhullás okai nőknél

Hajhullás kezelése