Amit az implantátumokról tudni érdemes

 1. Implantátum helyzete
  • mirigyállomány alatt
  • mellizom izom alatt
  • félig izom alatti elhelyezés

  Az implantátum pozíciója alapján az implantátum helyezhető a nagy mellizom fölé = azaz a mirigyállomány alá, vagy a nagy mellizom alá. Az izom feletti pozíció kevesebb diszkomfort érzéssel, műtét utáni fájdalommal, illetve kisebb fokú duzzanattal jár, valamint a mellizom megfeszítése esetén sem mozdul el, nem torzul. Ennek ellenére sok, magát rendszeresen edző nő, köztük sok profi női atléta, testépítő választja az izom alatti implantátumot és a kialakult formával nagyon elégedettek. Más szóval, a rendszeres edzés illetve izmos test esetében nem kell az implantátumokat feltétlenül az izom fölé helyezni. Az izom alatti implantátum esetén kisebb a mell felső részén a redők kialakulásának esélye, a megereszkedés lehetősége, a gyulladás és tokzsugorodás valószínűsége, valamint a mammographia értékelhetősége is jobb marad. Általában véve a vékony, kevés bőr alatti zsírszövettel, kevés mirigyállománnyal rendelkező nők jobb eredményre számíthatnak az izom alá helyezett implantátumok, míg a fejlett mellizommal rendelkező nők az izom fölé helyezett implantátumok esetében mindaddig, míg rendelkezésre áll megfelelő mennyiségű bőr alatti zsírszövet és emlő állomány. Mindkét implantátum használata mellett előnytelenül változhat a mellek formája megereszkedést követően / az implantátumtól függetlenül /. Izom alatti implantátum esetén kettős kontúr alakulhat ki, izom feletti estben pedig a megereszkedés hangsúlyosabbá válhat. Mindkét esetben a mellek felvarrása jelenthet megoldást. A félig izom alatti elhelyezés az utóbbi időkben bevezetett módszer, hazánkban és világszerte egyre nagyobb szerephez jut publikációk, és személyes tapasztalatok alapján. Klinikánkon, az emlőnagyobbítás során az implantátumot vagy a mirigyállomány alá, vagy e harmadik metódus alapján félig izom alatti pozícióba helyezzük. A kétféle eljárás közül az orvos a páciensével egyetértésben választja ki a legmegfelelőbbet.

 2. Az implantátum felszíne Az implantátum lehet sima és texturált felszínű, azaz a felszín finom csiszolópapírhoz hasonló. A már beültetett implantátum esetében nem lehet megállapítani milyen felszínű az implantátum. A texturált felszínű implantátum esetén kisebb a tokzsugorodás veszélye, bár redőket gyakrabban okozhat.

 3. Az implantátum formája / kerek vagy anatómiai = csepp alakú / Első ránézésre bizonyára sokan a csepp alakú implantátumot gondolnánk jobbnak, azonban a plasztikai sebészek többsége ezzel mégsem ért egyet. Amennyiben a beültetett implantátum nincs feszesre töltve szilikonnal, úgy oldalról nézve az is csepp alakú, és esetleges elforgásuk nem jár a mell formájának változásával. Az implantátum az esetek bizonyos százalékában elfordul, és ebben az esetben a csepp alakú implantátum természetes mellformát eredményezhet. Természetes formát eredményezhet a csepp alakú implantátum abban az esetben, ha a páciens különlegesen vékony, és saját mirigyállománnyal gyakorlatilag nem rendelkezik, ám ebben az esetben is fennáll az elfordulás kockázata. Ez természetellenes mellformát eredményezhet és ebben az esetben kerek implantátumra való cseréje javasolt.

 4. Nagyság, térfogat Különböző méretű implantátumok kerülnek forgalomba, általánosan 100-650 köbcentiig illetve e felett egyedi megrendelés alapján. Legelterjedtebb a 220-350 cc implantátum.

 5. Az implantátum projekciója / standard v. magas profil / Az implantátumok térfogatának növekedésével arányosan nő az átmérőjük és projectiojuk azaz a magasságuk /elemelkedésük a mellkasfaltól/ is. A női mellkas méretéhez viszonyítva a standard implantátumok a legarányosabbak. A kisebb mellátmérővel rendelkező, kisebb testméretű páciensek többnyire kisebb implantátumot választanak, míg a nagyobb mellátmérővel rendelkező, nagyobb testméretű páciensek nagyobb méretű implantátumot. Az esetek többségében a páciensek többnyire a testmérettel és mell átmérővel arányos implantátumot választanak, melyeket a gyártók ennek megfelelően terveznek. Mi történik abban az esetben, amennyiben a páciens a mellkas és mellátmérővel arányos implantátumnál nagyobbat szeretne? Ebben az esetben a nagyobb méretű, standard implantátum túl széles lenne a mellkas szélességéhez képest, így e helyett magas profilú implantátum javasolt. Ennek átmérője nem nagyobb a mellkasénál, ám a nagyobb projectio nagyobb mellméretet eredményez. A nők 95 %-a a standard implantátumot választja.