Orrplasztika

Az orr az arc középpontjában van, és ki is emelkedik belőle, ezért igen fontos szerepet tölt be az arckarakter szempontjából; esztétikai hibái mindenki számára azonnal szembetűnőek. Ezért a műtéttel kialakított harmonikusabb orr különösen megnöveli annak "tulajdonosának" önbizalmát.

Az orrplasztika az orr alakjának műtéti úton történő megváltoztatását jelenti. Ez a műtét akkor válik szükségessé, ha viselőjét zavarja az arc harmóniájába nem illeszkedő nagy, hosszú, kampós, széles, ferde, vagy valamely részében aránytalan orr. A probléma legtöbbször örökletes, és általában csak 16-18 éves kor után jelentkezik. Ritkábban szerzett, korábbi sérülés, például orrcsonttörés következménye. Sok fiatal szeretne orrplasztikát, de a beavatkozással várni kell(ene) a serdülőkor végéig. Ez az időszak lányoknál 18 éves korban lezáródik, fiúknál pedig valamivel később ezért az orrplasztika általában 18 éves kor felett végezhető el a legeredményesebben. Felső korhatár nincs. Orrlégzési panaszok, orrsövényferdülés esetén fül-orr-gégész bevonásával lehetőség van ezen elváltozások egyidejű korrekcióiára is.

Orrplasztika műtét előtti konzultáció

Az orrplasztika sikere szempontjából nagyon fontos az alapos előzetes megbeszélés. Az operáló orvosnak pontosan tisztába kell lennie a páciense igényeivel, elképzelésével, a páciensnek pedig azzal, hogy a saját orrán milyen változások érhetők el, illetve ezáltal hogyan változik majd az arc harmóniája. Sajnos bármilyen kívánság, orrforma nem valósítható meg, mivel a lehetőségeket például az adott anatómiai sajátosságok is korlátozzák. Ugyanakkor egy orron többféle és különböző mértékű változtatások is lehetségesek, melyek közül egyesek előnyösek, mások viszont már kevésbé azok.

Mi az orrplasztika lényege?

A műtét lényege az orr csontos, porcos vázának átalakítása. Teljes orrplasztikánál ez az orrcsont vésését vagy fűrészelését, majd beroppantását jelenti, mely tulajdonképpen egy tervezett, irányított orrcsonttörés. Elvégezzük az orrporcok megkisebbítését, íveik egymáshoz való viszonyának megváltoztatását, és ha szükséges az orrszárnyak lágyrészeinek megrövidítését is. Részleges orrplasztikánál (ez a ritkább) a fentiek közül csak az egyiket, vagy csak a másikat végezzük el. Az orr bőre ezeket a változásokat kis késéssel követi, mintegy ráfeszülve az alatta lévő új vázra.

Az orrplasztikák az orrnyílás belső felszínén ejtett metszésből általában megoldhatók, így a műtét az orr bőrén heget nem hagy maga után. Ha az orrszárnyak kisebbítése is szükséges, úgy az az orrszárnyi árokban elhelyezett, alig feltűnő finom heggel oldható meg. A nyílt orrplasztika, melyet általában a bonyolultabb orrcsúcs korrekciókhoz alkalmazunk, alig észrevehető heget eredményez az orrnyílások közötti bőrterületen.

Hogyan történik a műtét?

Az orrplasztikai műtétek altatásban, vagy ambulánsan, helyi érzéstelenítéssel is elvégezhetőek . A döntést - az orvossal történt konzultáció után - a páciens hozza meg.
Az orrplasztika időtartama 1-2 óra. A műtét után az orrnyílásokba impregnált tampon kerül, az orrhátra pedig gipszrögzítés melyet az arcon ragtapaszcsíkokkal rögzítünk. Az első éjszakát a klinikán töltik a páciensek, de reggel a tamponkivétel után már eltávozhatnak. Fájdalom általában nincs, kellemetlenséget az okoz, hogy az első éjszakán a tampon miatt csak a szájon keresztül lehet levegőt venni.

Orrplasztika műtét utáni tudnivalók:

A gipszrögzítés a csontszerkezet megbontásának mértékétől függően 5-12 napig szükséges. Ezen idő alatt otthoni pihenést javaslunk, annál is inkább mert a szemhéjakon rendszerint kialakuló véraláfutás, esetleg duzzanat miatt a megjelenés rendkívül előnytelen. A véraláfutás felszívódási ideje kb. két hét, melynek folyamat jegeléssel gyorsítható. Jégzselé híján tejeszacskó is megfelelő, melyet a fagyasztóból még azelőtt ki kell venni és tartalmát összemorzsolni, mielőtt a jég egy tömbbé összeáll. Ezt szárazon, kispárnahuzatba vagy törölközőbe csavarva lehet a szemekre helyezni naponta 8-12-szer 20-25 percig.

Az első napokban a pihenés félig ülő helyzetben történjen, tilos az orrfújás, hajolgatás, nehéz tárgy emelése. Tartózkodni kell a forró vagy fűszeres ételek és az alkohol fogyasztásától.

Az orrlégzés javítására orrkenőcsöt adunk, vagy orrcseppet lehet használni.

Orrplasztika után az első kontroll a gipszlevételkor történik. Ez nem jár különösebb kellemetlenséggel. Varratszedés csak akkor szükséges, ha külső metszés is történt, a belső varratok maguktól felszívódnak. Tudni kell, hogy gipszlevétel után még nem láthatjuk az orr végleges formáját. Az orrplasztika előtti helyzethez képest lényeges javulás tapasztalható, de a végső alak eléréséhez további 4-5 hónapra van szükség. Ennek az az oka, hogy a műtéti trauma hatására a szövetek között ilyenkor még kisfokú duzzanat van és a bőr visszahúzódására sem elegendő néhány nap. Az orrplasztika után másfél hónapig tilos a napozás, szolárium, és óvni kell az orrot még kisebb erőbehatásoktól is. Szemüveg viselése ilyenkor egyedi mérlegelést igényel. A következő kontrollvizsgálat másfél-két hónap múlva történik.

Milyen szövődményei lehetnek az orrplasztikának?

Ritkán előfordul hogy az egyébként jól sikerült műtét után 1-2 hónappal, az orron nem nagyon jelentős, de előnytelen változás mutatkozik. Ez lehet kis tengelyferdeség, vagy a bőr alatt tapintható kis púp, esetleg az orrcsúcs helyzetének előnytelen megváltozása. Ez valójában nem szövődmény, hanem a szétválasztott szövetek gyógyulása során a belső hegesedés húzó, torzító hatása következtében ritkán (4-5%) kialakuló, előre ki nem számítható állapot. A későbbiekben esetleg korrekciós műtétet tehet szükségessé.

Vérzés vagy gyulladás, amely bármelyik műtétnél előfordulhat 1-2%-os gyakorisággal lehet és szorosabb tamponade, antibiotikum adásával uralható. Hasonlóan ritka a hetekig elhúzódó savószerű váladékozás az orrnyílásokból.

Orrháton vagy orrcsúcson érzéscsökkenés tapintásra nagyon ritkán keletkezik, és hónapok alatt folyamatosan javul; kezelést nem igényel. Szagláscsökkenéstől e beavatkozás után, miatt nem kell tartani.

Ezrelékes gyakorisággal fordulhat elő egyik vagy másik orrjárat jelentős beszűkülése, mely az orrlégzést nehezítheti, csakúgy mint a porcelhalás vagy a bőrelhalás, mely az orrot deformálhatja és így újabb