Szemhéjplasztika

A szemhéjplasztika az esztétikai beavatkozások sorában az arc fiatalító műtétei közé tartozik.

“A szem a lélek tükre” és a szemkontaktus a kommunikáció egyik alapvető eleme. Arcunk jellegének és életünk minőségének nagyon fontos meghatározója szemeink állapota. A bőrünk a szem környékén vékony és sérülékeny, így az öregedés folyamata itt látszik meg leghamarabb. Ezen a területen jelennek meg az első ráncok, az ún. szarkalábak. A faggyúmirigy termelés ezen a területen sokkal kisebb, ezért a bőr szárazsága itt erősebben jelentkezhet. Sokszor már a nem elegendő alvás is “hozzásegít” ahhoz, hogy megjelenjenek a sötét árkok és a táskák is. Ezt követi később az alsó, majd a felső szemhéj megereszkedése. A petyhüdt bőr és a szem körüli rekeszekben lévő, felszaporodó és elődomborodó zsírpárnácskák okozta "táskás" szem gyakran fáradt és szomorú ember benyomását kelti. A felső szemhéj megereszkedése oly mértékben fokozódhat, hogy a látóteret is szűkítheti, a látást zavarhatja. Természetesen családi hajlamosító tényezők (pl. száraz bőr) és az életmód (napozás, alkohol, nikotin) jelentősen befolyásolják az elváltozások jelentkezésének időpontját, valamint az elváltozások mértékét, a szem körüli részek gyorsabb ütemű öregedését, a kollagén termelésének lassulását.

A szemhéjplasztika több módon történhet, ám összességében véve a bőrfeleslegek kimetszéséből áll, amely lényegesen kisebb műtéti beavatkozás, mint az arcplasztika, de sokszor önmagában is látványos fiatalító hatása lehet. A beavatkozás végezhető külön-külön az also, illetve a felső szemhéjakon, valamint az arcplasztika részeként.

Azt, hogy a szemhéjplasztika melyik szemhéjra irányuljon – vagy esetleg mindkét területre -, műtét előtt, az orvosi konzultáción kerül pontosításra.

A műtétet minden esetben megelőzik laboratóriumi vizsgálatok; szükséges hozzá belgyógyászati szempontból való alkalmasság és szükség lehet szemészeti vizsgálatokra is.

A szemhéjplasztikát szinte mindig helyi érzéstelenítésben végezzük, nyugtató injekció adása mellett.

A felső szemhéj plasztikáját akkor ajánlatos végezni ha ott a bőr megnyúlt, ráncos, esetleg a szempillasoron túlérve a látást is zavarja már. A felső szemhéj haránt redőjében fut az ívelt metszés, melyből a bőrfelesleg eltávolítható, és szükség esetén a szemhéj izomzata is korrigálható, majd a sebzárás finom varrattal történik.

Az alsó szemhéjplasztika metszése a szemhéjszéllel párhuzamosan, közvetlenül a szempillasor alatt fut, és ívelten kanyarodik ki az oldalsó szemzug redőjébe. Nem mindig elégséges csak a bőrfelesleg eltávolítása, itt a műtétet ki kell egészíteni a zsírpárnácskák megkisebbítésével. A bőrvarratot követően a sebeket speciális tapaszokkal fedjük. Ezek megakadályozzák a későbbiekben a duzzanat kialakulását, azonban a látást nem zavarják.

Az alsó- és felső szemhéjplasztika végezhető egyszerre is - ennek eldöntése is az orvosi konzultáció részét képezi - és kiegészíthető lézeres ránctalanítással. Újabb módszer a lézeres szemhéjplasztika valamint a szem körüli ráncok Botox kezelése, de hangsúlyozni kell, hogy ezek az eljárások csak a korai esetekben végezhető, amikor a kialakult bőrfelesleg még nem jelentős.

Műtéti idő: 1 - 1,5 óra, alsó- és felső szemhéjplasztika együtt kb. 2 – 2,5 óra

Néhány órás megfigyelés után a páciens otthonába távozhat, ahol félig ülő helyzetben pihenés, száraz hűtés (jegelés) javasolt.  Az első héten kerülni kell a fizikai terhelést és a lehajlásokat, valamint minden olyan tevékenységet, mely haspréssel jár a bevérzés megakadályozása miatt. A műtét gyakoribb, gyulladásos szövődményeinek megelőzésére szemcseppet kell használni. Előfordul, hogy a műtét utáni napokban még nem tökéletes a szem zárása, de ez csak átmeneti tünet, hamar megszűnik. Nagyon ritkán a műtét következménye lehet a tartós könnyezés, illetve a szemszárazság, de komolyabb bevérzés (vérömleny) vagy a szemhéjak torzulása nagyon kis százalékban fordul elő. A hegek alig észrevehetőek.

A varrateltávolítás a műtét utáni 4-7. napon történik, ezt követően kozmetikumok már használhatók, és a páciens a munkáját is elláthatja. A műtéttel járó duzzanatok és bevérzések 2 héten belül spontán megszűnnek. A sportolás, könnyebb fizikai munka ezt követően már fokozatosan megkezdhető. Napozás, szolárium 3 hónapig kerülendő! Ajánlatos napszemüveg viselése.

Munkából való kiesés: 1 hét